h
HAMLETTEK KLUBJA 2.0 - Új változat– új szereplőkkel
(Bemutató: 2012. március 23. - Holdvilág Kamaraszínház)
Révész Róbert fotói

Mándy Ildikó Társulata 2008-ban kezdte el egy Shakespeare tetralógia megvalósítását a Macbeth feldolgozásával. A (Lady) Macbethek szöveg nélküli, a mozgás nyelvén kommunikáló előadás. A második RésJ című, Rómeó és Júlia feldolgozásban a mozgás és a szöveg harmóniában van. A tetralógia harmadik részeként elkészült Hamlettek Klubja című előadásban a „shakespeare-i” szöveg hangsúlyosan jelenik meg.

Shakespeare Hamlet c. drámája alapján készült kétszereplős változat, amelyben két Hamlet vitatkozik és érvel…

A Hamlettek Klubja - H. (már megint Hamlet?) című előadás, a 2010. szeptember 18-i bemutató óta három változatban készült el. A szeptemberi négyszereplős, a videófilm képi világát is használó változat után, amely a Gödör speciális „mélygarázs” terére készült, októberben ugyanennek az előadásnak a Mozdulatművészeti Stúdió intim terére átformált kamaraszínházi változatát láthatták a nézők. A harmadik, kétszereplős, videó nélküli változat bemutatója 2010. november 27-én volt a Mozdulatművészeti Stúdióban. A negyedik, úgynevezett kocsmaszínházi változat bemutatóját a Fogasházban tartottuk, 2011. június 16-án.

2012. március 23-án az ötödik változat, a két új szereplővel, a Holdvilág Napok keretében volt látható a Holdvilág Kamaraszínházban, annak speciális terére adaptálva.

Az előadás különlegessége, hogy a húszas éveikben járó színészek helyett, negyvenes éveikben járó színészek játszák a darabot.

„A Hamletben sok-sok nemzedék fedezte fel saját vonásait, s talán éppen ezért zseniális mű, mert megnézheti benne magát az ember, akár egy tükörben.”
(Jan Kott lengyel irodalomtörténész, kritikus, esszéíró)


               
Kövesdi László és Stubnya Béla játszák el a két Hamletet, vagyis a Hamlet monológokból és párbeszédekből összeállított saját(os) Hamlet verziónkat.
Az előadás rendezője Mándy Ildikó, Harangozó-díjas koreográfus.
Fény: Payer Ferenc
Külön köszönet Barsi Mártonnak és Egri Bálintnak, az első négy változat szereplőinek – nélkülük nem született volna meg a darab.
Támogatók: NEFMI - Nemzeti Erőforrás Minisztérium, NKA - Nemzeti Kulturális Alap, Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága, Kontakt Táncért Alapítvány, Orkesztika Alapítvány - Mozdulatművészeti Stúdió, Gödör Klub